TIRUCHIRAPALLI


Més coneguda com Trichy, és una ciutat situada 55km a l'oest de Thanjavir i a 162km al nord de Madurai, situada sobre un penyal; aquesta ciutat constitueix un important nucli comercial i industrial. El seu major atractiu turístic el constitueixen els edificis disseminats per l'escarpat penyal que domina la ciutat antiga.

Temple de la Roca. S'alça al nord de la ciutat antiga, entre animats basars plens de vida i color. Des del costat sud, parteix una llarga escalinata (450 esglaons) adornada amb elefants de pedra i columnes jàinies, que condueixen a alguns santuaris. A meitat del camí es troba el temple de Shiva Matribhutshvara (només es permet l'entrada als hinduistes). Una mica més endavant es pot contemplar un temple rupestre realitzat, segons es dedueix d'una inscripció, en temps de Mahendravarman I. Dos colossals dvarapala recolzats en les seves maces de guerra vigilen l'entrada al lloc sant. L'últim tram de l'escalinata porta fins al cim, on s'alça el temple d'Uchipillayar consagrat a Vinayak ("el que remou els obstacles", un altre títol de Ganesh), al que només es permet l'entrada als hinduistes. Des del cim, als peus de la paret septentrional, es poden contemplar els alts gopuras del temple de Srirangam i en els dies clars es pot contemplar el perfil de les muntanyes Ghat Orientals.

Sirangam: és un dels santuaris més importants de l'Índia. Consagrat a Vishnu, s'alça entre l'exuberant vegetació de l'illa del mateix nom. Es tracta d'un gran conjunt monumental (integrat en un recinte de 5 km2, un dels més grans de tot el sudcontinent).

Aquesta gran obra va trigar segles en construir-se i encara en l'actualitat continuen els treballs de rehabilitació i ampliació. Els edificis més antics es remunten al període comprès entre els segles XII i XVII. El monumental gopura que corona la portada situada en el mur oriental és el més alt de tota l'Índia (70m). El quart pati és el més interessant des del punt de vista monumental. El costat oriental alberga la sala de les mil columnes (en realitat 960), les pilastres de granit tenen 6m d'altura i mostren una exquisida ornamentació.

VIATGES STARTOUR · GC40MD, C/ Jovara, 54-56 · 08370 Calella (Barcelona) · Tel. 93.766.15.00 · Fax 93.766.16.00 · viatges@startour.cat