MADURAI


Situada a la vora del riu Vaigai, és la ciutat més important de Tamil Nadu, després de Chennai i una de les més antigues de l'Índia del Sud. Madurai va ser durant segles la capital de la cultura tàmil.

Meenakshi Mandir,temple dedicat a la figura protectora de Meenakshi i al seu espòs Sundareshvara (Shiva en l'encarnació del bell senyor), s'alça al cor de Madurai i constitueix una de les majors obres d'arquitectura religiosa de l'Índia i la cimera evolutiva de l'arquitectura dràvida els inicis de la qual es remunten als austers santuaris rupestres de l'època Payaba. En l'estil arquitectònic del temple es fa patent el gust per l'ornamentació barroca. Criden l'atenció els gopura (dotze en total, quatre assenyalant els punts cardinals i vuit de dimensions menors, entorn del santuari), literalment coberts de figures pintades de colors cridaners, una exhaustiva representació del panteó hinduista. El gopura més alt té 50m i es calcula que està decorat amb 1.500 escultures policromades. En el seu interior hi ha una escala estreta que puja fins a l'últim dels seus nou pisos, des del qual es contempla una magnífica vista del conjunt del temple. En el recinte del Temple es troba la "sala de les mil columnes" del s.XVI. Totes les columnes són diferents entre si, i esculpides exquisidament, recreant figures i històries mitològiques.

Cada nit a les 21.00 hores es realitza en el Temple la cerimònia del tancament, que consisteix a portar la imatge del Déu Shiva al dormitori de la Deessa Meenakshi. La cerimònia comença en el Temple del Déu Shiva a prop del Gopuram Est. Al matí, entre les 05.00 i les 06.00h, la imatge de Shiva és retornada al seu propi temple.

Palau de Tirumala Nayak: construït el 1636 es troba a poc més d'1 km del temple Meenakshi. El període d'esplendor del palau va ser molt curt, ja que cap a l'any 1665 va ser desmantellat per utilitzar els seus materials en la reconstrucció de l'antic palau de Trichy, per tractar-se d'una ciutat amb millor situació estratègica. Al segle XIX els britànics van rehabilitar part de les seves dependències. Els pocs edificis que es conserven del que abans fou un sumptuós palau permeten entreveure la grandesa de la cort Nayak.

VIATGES STARTOUR · GC40MD, C/ Jovara, 54-56 · 08370 Calella (Barcelona) · Tel. 93.766.15.00 · Fax 93.766.16.00 · viatges@startour.cat