KOCHI (Cochin)


Kochi és una ciutat portuària situada a la costa del mar d'Oman. És el major nucli industrial i comercial de Kerala i, després de Mumbai, el segon port de la costa occidental índia. La ciutat es divideix en dues zones perfectament diferenciades: Ernakulam a l'est, en terra ferma, on s'agrupen la indústria i els centres comercials, i Kochi, la ciutat històrica, construïda sobre un promontori del mar d'Oman i unes quantes illes. La prosperitat de les seves relacions comercials va fer que des de l'antiguitat la coneguessin com "la reina del mar d'Oman". A més de ser el centre econòmic de Kerala, constitueix la seva major atracció des del punt de vista monumental i artístic. Conserva nombrosos vestigis del seu passat de ciutat cosmopolita.

La zona més atractiva de la ciutat és la que s'estén entre la llacuna de Vembanad i el mar d'Oman, a l'oest d'Ernakulam. En ella es troben els antics assentaments de Mattancherry i Fort Cochin. Des del passeig marítim, situat a l'extrem nord-occidental de la península, es poden contemplar els pescadors estenent les xarxes de pesca xineses, un testimoni de la pluralitat de les cultures assentades a Kochi des de temps molt antics.

Fort Cochin és un barri molt suggerent, on abunden les cases colonials i els parcs d'estil anglès. L'església avui dedicada a Sant Francisco va ser el primer temple catòlic de l'Índia. El 1503 el raja de Kochi va atorgar permís a Alfons d'Alburquerque per construir un fort que es realitzaria gairebé exclusivament amb fusta.

A l'interior de la fortalesa es va aixecar una església, també de fusta, que es va consagrar a Sant Bartomeu; sobre aquest temple els monjos franciscans van iniciar la construcció d'un edifici més sòlid, les obres del qual van concloure el 1516 anomenant-se Església de Sant Antoni. En aquesta església va ser enterrat Vasco de Gama.

Un dels espectacles més atractius de Kochi és veure com els pescadors estenen les seves enormes xarxes quadrades a la zona nord de la península de Mattancherry. Aquest art de pesca tan difós en tota la zona dels backwaters pel que sembla va ser introduït a la regió per comerciants xinesos de l'època de Marco Polo (finals del segle XIII).

Cal l'esforç d'un gran conjunt d'homes per manejar aquestes grans xarxes quadrades amb carcassa de fusta i pesats ploms. Els viatgers poden admirar el treball dels pescadors mentre assaboreixen un peix fresquíssim en una de les nombroses guinguetes del passeig marítim.

La dansa Kathakali és una forma ritual de teatre-dansa que va néixer a finals del segle XVII. Aquest refinat i espectacular art es basa en la representació de fragments dels grans poemes èpics de l'Índia, Mahabharata i Ramayana. Els ballarins de Kathakali han desenvolupat una tècnica de mim molt sofisticada i s'han convertit en un símbol de Kerala; a tot arreu es venen màscares que reprodueixen el rostre maquillat d'aquests actors.

VIATGES STARTOUR · GC40MD, C/ Jovara, 54-56 · 08370 Calella (Barcelona) · Tel. 93.766.15.00 · Fax 93.766.16.00 · viatges@startour.cat