VARANASI (Benarés)


Benarés, segons diuen la ciutat més antiga del món, està situada a la vora del riu Ganges a l'estat d'Uttar Pradesh. Es tracta d'una de les set ciutats sagrades de l'hinduisme, així com també del jainisme i el budisme.

El seu nom oficial és Varanasi i antigament es coneixia amb el nom de Casi, que significa “l’esplèndida”.

Benarés-Varanasi deu el seu nom probablement a la seva situació geogràfica, entre els rius de Varan i Asi. Una altra especulació - poc acceptada - sobre el nom és que el propi riu Varana s'hauria anomenat Varanasi en l'antiguitat i la ciutat hauria rebut el nom del riu.
D'acord amb la llegenda, la ciutat va ser fundada pel déu Shiva a principis de l'era de Kali (3100 aC). Els arqueòlegs creuen que té més de 3.000 anys d'antiguitat i que va ser un centre religiós, educatiu i artístic, i que s'estenia 5km al llarg de la ribera del Ganges. Va ser un centre comercial i industrial, famós per les seves teles de seda i muslin, perfums, treballs en ivori i escultures.
L'any 1300, la ciutat va patir un important saqueig per part de tropes provinents de l'Afganistan. Posteriorment, al segle XVII, Benarés va patir l'atac de l'emperador mogol Aurangzeb, que pretenia acabar amb l'hinduisme. La ciutat va sobreviure a dos atacs, encara que la majoria dels temples i edificis van ser destruïts.

En l'actualitat, els hinduistes la consideren una de les principals ciutats de peregrinació. La categoria de ciutat santa prové de la creença que un dels quatre caps del déu Bramava va aconseguir descansar en arribar a aquesta ciutat.
A més, segons la mitologia hinduista, la mà esquerra de Sati (l'esposa del déu Shiva, que es va suicidar calant-se foc) va caure en aquesta ciutat, tenint cadascuna d'aquestes divinitats el seu propi temple.
Segons l'hinduisme, tot aquell que mori a Benarés (o a menys de seixanta quilòmetres de la ciutat), queda alliberat del cicle de reencarnacions. Els banys al riu Ganges es consideren purificadors dels pecats. En el seu pas per aquesta ciutat el riu Ganges compta amb un important grau de contaminació. Segons la tradició, tot hinduista ha de visitar Benarés almenys una vegada a la vida.

Totes aquestes creences han convertit la ciutat en la destinació de malalts i ancians que volen passar els seus últims dies a la ciutat santa. Al llarg del Ganges s'alinien nombroses residències destinades a albergar els moribunds. La riba del riu és també el centre dels crematoris de la ciutat.
La principal destinació dels pelegrins que visiten la ciutat són els ghats, nom que reben les escales de pedra que baixen fins al Ganges. A l'alba, es poden veure homes i dones realitzant els seus banys purificadors al riu a la vegada que rendeixen tribut al déu del Sol, Surya. Cadascuna d’aquestes escalinates, construïdes al segle XVIII, té un nom i una funció especial. Els ghats de Mani Karnik i Harischandra són els crematoris principals. En el ghat de Pancha Ganga es creu que convergeixen cinc rius sagrats. En total, la ciutat compta amb més de 100 ghats.

Dos punts importants de la ciutat a part dels anteriorment esmentats són:
Temple daurat: dedicat al déu Shiva, va ser construït el 1776. És considerat un dels més sagrats de la ciutat i la seva entrada està prohibida als no hinduistes.
Mesquita de Gyanvapi: Va ser construïda al segle XVIII per l'emperador Aurangzeb sobre un antic temple hinduista. Es tracta d'un edifici de color blanc, constantment custodiat per l'exèrcit per evitar un atac per part dels grups ultrahinduistas. L'entrada està reservada als musulmans.

VIATGES STARTOUR · GC40MD, C/ Jovara, 54-56 · 08370 Calella (Barcelona) · Tel. 93.766.15.00 · Fax 93.766.16.00 · viatges@startour.cat